Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Σε μία συγκινητική βραδιά στην Κατούνα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Θεοδ. Μήτση: «Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» (φωτο).


Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, το βράδυ, στο Δημαρχιακό κατάστημα Κατούνας, η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Θ. Μήτση: «Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821».
Πρόκειται για ένα βιβλίο μοναδικό, μια ιστορική μελέτη, αφού συγκεντρώνει για πρώτη φορά στα εκδοτικά χρονικά, κορυφαίας ιστορικής σημασίας σπάνια ντοκουμέντα από το μεγαλείο της Ξηρομερίτικης ψυχής, γραμμένο από την πένα του ιστορικού - ερευνητή Νίκου Θ. Μήτση, που θεμελιώνει σε στέρεες ιστορικές βάσεις, άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας.
Το βιβλίο εξιστορεί με τρόπο αριστοτεχνικό μέσα σε 720 σελίδες, το ιστορικό γίγνεσθαι στα 1821 - 1845 του τ. Δήμου Εχίνου (Κατούνα Ξηρομέρου), καταπιάνεται με την προσφορά των καπεταναίων και οπλαρχηγών και απλών, αλλά λησμονημένων μαχητών του 1821, μας ταξιδεύει στην εποχή των Ξηρομεριτών ηρώων, στις μάχες για τη λευτεριά και καταγράφει όλα τα ονόματα που έγραψαν τις πιο ένδοξες σελίδες της τοπικής μας ιστορίας.
Η όλη εκδήλωση έγινε από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) σε συνεργασία με την Τ.Κ. Κατούνας και την αρωγή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι: Θεόδωρος Στούπας - Αντιδήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας, Θωμάς Καφρίτσας - Πρόεδρος Τ.Κ. Κατούνας και ο Δημήτρης Στεργίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.). 

Για το βιβλίο μίλησαν:
- Νικόλαος Χούτας, Πολιτικός Επιστήμονας – Ιστορικός, Συγγραφέας, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφιλοχίας, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα ανεκτίμητο ντοκουμέντο που αποτυπώνει το πάθος του συγγραφέα για το Ξηρόμερο και απέδωσε τα εύσημα στον συγγραφέα, Νίκο Θ. Μήτση, που με τον ερευνητικό του ζήλο και την προσωπική μεθοδική και επίπονη εργασία ανέσυρε από τα βάθη της ιστορίας και ανασύστησε τον τ. Δήμου Εχίνου, αποκαθιστώντας και αναδεικνύοντας ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας.
- Ο καταξιωμένος συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Μήτσης, εμφανώς συγκινημένος αφού τον συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί φιλίας με την Κατούνα, αφού φοίτησε εκεί στο ιστορικό Γυμνάσιο 1973 - 1975 και το 1990 έγραψε το βιβλίο για την "Κατούνα Ξηρομέρου", που εξέδωσε ο τότε Δήμος Κατούνας επί Δημάρχου Γιώργου Προξενιά, υπογράμμισε ότι: 
«Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821». Για την Κατούνα έγραψαν σποραδικώς ξένοι και ντόπιοι. 
Πλήν, ουδείς, αρνείται νομίζουμε, ότι σε οποιοδήποτε αγρό εισερχόμενος κάποιος, μετά από θερισμό, σταχυολογεί πλούσια, όσα οι προ αυτού θεριστές παραμέλησαν από άγνοια ή από απροσεξία.
Δεν υπάρχει αμπέλι στο οποίο εισερχόμενος κάποιος, να μη βρει μετά τον τρύγο γλυκά σταφύλια εδώ και εκεί τα οποία διέφυγαν την εξιχνίαση των πρώτων τρυγητών.
Ευτυχήσαντες λοιπόν να σταχυολογήσουμε όσα ιστορικά γεγονότα παράτρεξαν οι πρώτοι θεριστές και να συγγράψουμε σε ένα βιβλίο, τα σποραδικώς αναγραφέντα για τον τ. Δήμο Εχίνου και με την ιδική μας έρευνα - «συγκομιδή» στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ), αλλά και στους φακέλους των Αγωνιστών του 1821, κολακευόμαστε ότι το παρόν πόνημά μας, 
«Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821». - Θα είναι το τελειότερο των μέχρι τώρα εκδοθέντων για τον τ. Δήμο Εχίνου και τα χωριά πέριξ της ευάνδρου Κατούνας Ξηρομέρου. 
Με την πεποίθηση ότι ανταποκρίθηκα πλήρως στην εμπιστοσύνη του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), το οποίο και μου εμπιστεύθηκε, εν λευκώ, τη συγγραφή αυτού του βιβλίου και, πιστεύοντας ότι έπραξα το καθήκον μου, το «παραδίδω», ως ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπατριώτες μου από την Κατούνα Ξηρομέρου και τα χωριά πέριξ αυτής, αλλά και στους όπου γης Ξηρομερίτες, για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του τόπου μας και να κρίνουν ανεπηρέαστα τις πολεμικές δραστηριότητες – αρετές των οπλαρχηγών του Ξηρομέρου στην επανάσταση του 1821 - 1829, αλλά και κρίνουν – εκτιμήσουν, την παρούσα, επίπονη, χρονοβόρα, δαπανηρή και από καρδιάς, προσφορά – της εργασίας μου – προς τους Ξηρομερίτες - Βονιτσάνους και Ακαρνάνες γενικότερα.
Το ταξίδι του βιβλίου «Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» συνεχίζεται και θα παρουσιαστεί στην Παπαδάτου Ξηρομέρου, την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, ώρα 08:30 μ.μ.
Επίσης ο συγγραφέας Νίκος Μήτσης θα μιλήσει στον Βάρνακα, την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, ώρα 8:00 μ.μ., με θέμα: "Ιστορικές Ιχνηλασίες στην Παλλιγγενεσία του τέως Δήμου Σολλίου". 
Ευχόμαστε, το βιβλίο να έχει καλό οδοιπορικό και βεβαίως να κοσμήσει τις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων των Δήμων Ακτίου Βόνιτσας και Ξηρομέρου και όλα τα σπίτια των Ξηρομεριτών γιατί πραγματικά το αξίζει.
Καλοτάξιδο....