Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Πραγματοποιήθηκε η αρκετά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Σχεδιασμός και αξιοποίηση δράσεων – Τουριστική αξιοποίηση Αλυζίας».


Μία αρκετά ενδιαφέρουσα ημερίδα ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή 16.7 από τον Σύλλογο Γυναικών Μύτικα με θέμα: «Σχεδιασμός και αξιοποίηση δράσεων – Τουριστική αξιοποίηση Αλυζίας».
Ο άστατος καιρός έκανε τα πάντα ώστε να δυσκολέψει την διεξαγωγή της, με αποτέλεσμα να έχουμε δύο επείγουσες αλλαγές στο χώρο της ημερίδας υπό αστραπές, βροντές, αέρα και βροχή.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο κ. Μιχάλης Κυριακίδης, Υπεύθυνος έργων του ΣΕΤΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Καρπέτας Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας και ο κ. Παναγιώτης Τζιχριτζής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Δήμητρα Λαοπόδη.
Ακολούθησαν και τοποθετήσεις - παρεμβάσεις τοπικών φορέων και πολιτών στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, η οποία κάποιες φορές ήταν αρκετά έντονη και με ένταση, χωρίς αυτό να είναι κατά ανάγκη και κακό. Η γνώμη μας είναι ότι η απραξία, η ακινησία και να τα συζητάμε μόνο στα καφενεία, στις παρέες και στα social media είναι αυτό που δεν προωθεί τη λύση των προβλημάτων, χωρίς η συζήτηση σε όλα τα παραπάνω να είναι κάτι κακό.
Έτσι τον λόγο πήραν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Λύτρας, ο Αντιδήμαρχος Αλυζίας κ. Πάνος Γκόλιας, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Ξηρομέρου κ. Βασίλης Μουρκούσης, ο Δ/ντης του Λυκείου Μύτικα κ. Νίκος Πολίτης, ο συμπολίτης μας επιχειρηματίας - επενδυτής κ. Κώστας Αυδής, η συμπολίτισσα μας κα Μπέτυ Παληογιάννη, ο συμπολίτης μας κ. Λευτέρης Κατσαούνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λευτέρης Μάντζαρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Μύτικα κ. Ευστάθιος Τσαμπιέρης.
Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα νομίζουμε από όλους τους παριστάμενους, δόθηκε μία αρκετά εξειδικευμένη γνώση από τον κ. Κυριακίδη σε ότι αφορά το προϊόν του τουρισμού όπως αυτό αποτυπώνεται με οικονομικά στοιχεία τόσο Πανελλαδικά, όσο και σε επίπεδο νομού, που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο και το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι η υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή γίνεται από κάτω προς τα πάνω, με την ατομική δραστηριοποίηση και σωστή γνώση του αντικειμένου καθενός μας, από την συλλογική, σοβαρή και διεκδικητική δράση εκεί ακριβώς που βρίσκεται η λύση των επιμέρους προβλημάτων μας και όχι απευθυνόμενοι στην τύχη δεξιά και αριστερά και στα καφενεία, ακόμη και με τους ποιους επιλέγουμε με την ψήφο μας για να προωθήσουν τα θέματα μας.
Εμείς συγχαίρουμε το Σύλλογο Γυναικών Μύτικα για την διοργάνωση για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μιας ημερίδας με αυτό το θέμα και ελπίζουμε πολύ σύντομα να επαναληφθεί, γιατί οι τοπικές κοινωνίες που θέλουν να πάνε μπροστά, τα θέματα που τους απασχολούν πρώτα τα συζητάνε, κάτι που στο Μύτικα είχαμε παράδοση αρκετών χρόνων, αλλά τα τελευταία χρόνια πραγματικά στο χωριό μας πάψαμε να μιλάμε για τα προβλήματα μας και ίσως είναι αυτό και μία εξήγηση γιατί υπάρχει αυτή η οπισθοδρόμηση.
Κλείνουμε την αναφορά μας στη χθεσινή πολύ ωραία εκδήλωση, με την αρχική εισήγηση της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Μύτικα κας Γεωργίας Ταμπάκη, με την οποία ξεκίνησε η ημερίδα.
------------------------------
Αγαπητοί συμπολίτες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Μύτικα, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε όλους σας για την ανταπόκριση και την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση με θέμα: «Σχεδιασμός και αξιοποίηση δράσεων – Τουριστική αξιοποίηση Αλυζίας». 
Πιστεύουμε ότι το σημερινό θέμα, μας αφορά όλους γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μέλλον της πανέμορφης περιοχής μας. Η τουριστική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για τον τόπο μας και είμαστε εδώ σήμερα να συζητήσουμε και να δούμε πως αυτή θα γίνει πράξη. 
Η περιοχή μας στο νέο χωροταξικό του Τουρισμού, εντάσσεται στις υπό ανάπτυξη περιοχές και γνώμη μας είναι ότι διαθέτει κυρίως εξαιρετικές προοπτικές στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού. 
Πρόκειται για μία πανέμορφη περιοχή, ενιαία τουριστικά με τα μοναδικά σε ομορφιά νησιά του Ιονίου, Κάλαμου και Καστού Λευκάδας που γειτνιάζουν με τον Μύτικα και την Αλυζία, που όμως στερείται βασικών υποδομών για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το ότι εδώ και πολλά χρόνια είναι πόλος έλξης χιλιάδων ιστιοπλοϊκών σκαφών. Σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της μαρίνας Λευκάδας, το έτος 2011 στην ευρύτερη περιοχή το Καλοκαίρι του 2011, κινήθηκαν 4.800 ιστιοπλοϊκά σκάφη με αφετηρία τη μαρίνα Λευκάδας. 
Το κύριο πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη κατάλληλων υποδομών και εδώ τρεις παράγοντες εμπλέκονται και πρέπει συντονισμένα να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Το κεντρικό κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και η ιδιωτική πρωτοβουλία - επιχειρηματικότητα. 
Πιστεύουμε ότι από τους τρεις παραπάνω παράγοντες, αυτός που κινείται πιο έντονα και προσπαθεί να σπρώξει τα πράγματα είναι ο τρίτος, η ιδιωτική πρωτοβουλία - επιχειρηματικότητα. 
Βιολογικός Αλυζίας, υπάρχον λιμάνι Μύτικα και τουριστικό αγκυροβόλιο Μύτικα, αντιμετώπιση θεμάτων συγκρούσεων χρήσης γης και εθνικών χωροταξικών σχεδίων μεταξύ τους, αλλά και με τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, επέκταση σχεδίου πόλης Μύτικα, σύνδεση με Ιόνια Οδό με συνέχιση του οδικού έργου Κουβαράς – Φυτείες – Μπαμπίνη προς Αετό – Αρχοντοχώρι – κάμπο Αλυζίας, αξιοποίηση ανατολικής παραλίας 3,5 χιλιομέτρων Μύτικα – Αρχοντοχωρίου, αποπεράτωση νέου κτιρίου Κ.Υ. Μύτικα, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αλυζίας κ.α. είναι μερικές από τις βασικές υποδομές που πρέπει να δούμε τα επόμενα χρόνια να δρομολογούνται και να υλοποιούνται. 
Δεν θα σας κουράσω λέγοντας περισσότερα. Θα δώσω ευθύς αμέσως το λόγο στην δημοσιογράφο κυρία Δήμητρα Λαοπόδη, που θα συντονίσει την αποψινή μας εκδήλωση και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας. 
Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ για την παρουσία σας και ας αρχίσουμε…. Κυρία Λαοπόδη έχετε τον λόγο.



























 από: mytikaspress