Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στις 11 το πρωί η Ξηρομερίτικη γη στο Μοναστηράκι Ακτίου-Βόνιτσας υποδέχεται τα λείψανα του Ηρωα Στρατιώτη ΔΗΜΗΡΙΟΥ ΤΣΟΥΚΑ που έπεσε στην Κύπρο


ΑΠΟ: ΚΑΤΟΥΝΑNEWS

«Έλληνες και Κύπριοι υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των ηρώων»

Με τιμές ήρωα αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στις 11:00 το πρωί το Μοναστηράκι υποδέχεται με τιμές ήρωα τα οστά του Στρατιώτη Δημητρίου Τσούκα που έπεσε στην Κύπρο.
Ο Δημήτρης είναι ένας από τους Έλληνες ήρωες που έπεσαν για την λευτεριά της Κύπρου.
Συνοδεία αγήματος, Στρατιωτικής Ηγεσίας, Αστυνομίας, και Δημοτικής αρχής θα γίνει η εξόδιος ακολουθία στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο  και η ταφή του στο κοιμητήριο του Μοναστηρακίου.
Από πλευράς Δήμου Ακτίου Βόνιτσας πάρθηκε απόφαση χθες εκτός ημερήσιας διάταξης  να κατατεθεί στεφάνι αύριο στην μνήμη του και στη συνέχεια να στηθεί προτομή του Ήρωα Συνδημότη μας.

Ο Δημήτρης Τσούκας γεννήθηκε το 1943 με γονείς τον Ευάγγελο και τη Θεοδώρα Τσούκα και με αδέλφια τον Αποστόλη,τη Μαρία, το Γιώργο και τον Κωνσταντίνο που μιλήσαμε και μας έδωσε τα στοιχεία στο Μοναστηράκι. 
Ο πατέρας του Ευάγγελος και ο μεγάλος του αδελφός Αποστόλης, πέθαναν από τον μεγάλο καημό τους μιας και δεν μπορούσαν να μάθουν τι είχε συμβεί στον δικό τους άνθρωπο. 
Ο Ήρωας ΤΣΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ παρουσιάσθηκε στο ΚΕΒΟΠ το 1963 έπειτα έφυγε με μετάθεση στην Βέροια και από εκεί για Κύπρο, όπου έπεσε στις 3 Φεβρουαρίου 1965  όπως γράφουμε παρακάτω. 

 
Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα υποδέχτηκε η ελληνική πολιτεία τα λείψανα των 6 Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.


Επικεφαλής της πομπής που έφθασε στην Αθήνα με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Λευκωσία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής  Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και τα λείψανα των ηρώων συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και ο α’ υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης. Παρόντες στην τελετή που έγινε στη Λευκωσία ήταν και συγγενείς των πεσόντων.

Τα οστά ανήκουν στον συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, τους στρατιώτες Δημήτριο Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, τον έφεδρο ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό, και τους έφεδρους ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη και Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο. Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων της ΔΕΑ (Διαρκούς Επιτροπής Αγνοουμένων) και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας των Ελλήνων πεσόντων κατά την εισβολή.
 Οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανά τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ