Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ανακοίνωση από τη Δ.Ε. Αλυζίας για τη διεύλευση του απορριμματοφόρου.



ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΥΖΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι το απορριμματοφόρο θα περνά:

  • Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
  • Στα στενά κάθε ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ.
  • Στην Τ.Κ. Μύτικα, από 01/09/2016 θα σταματήσει η διέλευση του από τον πεζόδρομο. 
                                                              
                                                                         Κανδήλα 30/8/2016
                                                                               ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
                                                                               ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 

Δεκαετία 1950...Σχολικές αναμνήσεις.

Συνεχίζουμε το ταξίδι πίσω στο χρόνο με ακόμα πιο παλιές σχολικές αναμνήσεις. Η συγκεκριμένη φωτογραφία τοποθετείται χρονικά στις αρχές με μέσα περίπου της δεκαετίας 1950. Βλέπουμε μαθητές του δημοτικού σχολείου μαζί με τη δασκάλα τους. Πολλοί ίσως αναγνωρίσουν κάποιον από τους γονείς τους και άλλοι, μεγάλοι σε ηλικία πλέον, τον ίδιο τους τον εαυτό. Δυστυχώς μερικοί από τους μαθητές ή μαθήτριες πού βλέπουμε δεν είναι ανάμεσά μας πια, όπως ο αγαπητός σε όλους τους Κανδηλιώτες Βασίλης Πραμαγκιούλης, (δεύτερος αριστερά) που έχει φύγει από κοντά μας. Φρόντισε όμως να κρατήσει αυτές τις αναμνήσεις τυπωμένες σε χαρτί και σήμερα να μας τις παραχωρήσει με προθυμία ο γιός του, ο Γιώργος Πραμαγκιούλης τον οποίο ευχαριστούμε πολύ που τις μοιράζεται μαζί μας. Στη συνέχεια αργότερα θα δούμε ακόμα πιο πολλές στιγμές από τη ζωή του Βασίλη που δεν ξεχνάμε το γεμάτο καλοσύνη χαμόγελό του.!
Όποιος αναγνωρίζει κάποιον άλλον και θέλει ας μας ενημερώσει....!!

Με βλέψεις για χρυσό στους Παραολυμπιακούς ο Μπακοχρήστος από το Μοναστηράκι Βόνιτσας

 
Αν ζητούσαμε από κάποιον που γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα», να μας υποδείξει τον «πρωτάρη» της ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής που είναι υποψήφιος για το χρυσό μετάλλιο, τότε σίγουρα όλοι θα έδειχναν προς την πλευρά του Δημήτρη Μπακοχρήστου.
Συμμετέχει για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, όμως οι επιδόσεις του στην κατηγορία των 54 κιλών της άρσης βαρών σε πάγκο του επιτρέπουν να ελπίζει ακόμη και στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.
«Πρώτος στόχος μου είναι να μπω στην εξάδα. Ξέρω ότι στις δυνατότητές μου είναι μια θέση στο βάθρο των νικητών και γιατί όχι και στο υψηλότερο σκαλί. Θα παλέψω σκληρά για την πρωτιά. Την θέλω και πιστεύω ότι μπορώ να την κατακτήσω. Είμαστε 3-4 αθλητές στην λίστα που θα διεκδικήσουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Οι δύο Ασιάτες από το Βιτενάμ και την Κίνα, αλλά και ο Νιγηριανός, ο οποίος μάλιστα ήταν ο αθλητής που κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στο Ρίο πιστεύω όμως πως ήρθε η ώρα μου. Η ώρα να σηκώσω την Ελλάδα ψηλά», είπε ο αθλητής από το Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας.
Όσο για το κλίμα που περιμένει να συναντήσει στους πρώτους του Παραολυμπιακούς Αγώνες είπε πως «θα είναι τέλειο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι αγώνες θα είναι υψηλού επιπέδου, όμως και οι εγκαταστάσεις των Βραζιλιάνων».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – gazzetta.gr

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΔΗΛΑ: Πάρκαρε παράνομα μαζί με το μουλάρι του...

  Μία απίστευτη εικόνα τράβηξε αναγνώστης του zougla.gr στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας.
  Οδηγός πάρκαρε παράνομα και αφού έδεσε και το μουλάρι του  εξαφανίστηκε..

http://www.zougla.gr

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Διευκρινήσεις για τις πλημμύρες στη Διασταύρωση Κανδήλας-Μύτικα από τον Αντιδήμαρχο Μουρκούση Βασίλη.

Με αφορμή την ανάρτησή μας που αφορούσε τις πλημμύρες στη Διασταύρωση με τον Μύτικα ο Αντιδήμαρχος κ. Μουρκούσης Βασίλης ανταποκρίθηκε και προθυμοποιήθηκε να μας δώσει απαντήσεις για το πρόβλημα που δημιουργείται κατα καιρούς στο συγκεκριμμένο σημείο και μας λέει....

<< Αγαπητό blog "Κανδήλα Ξηρομέρου"...,
με ευκαιρία αυτό το δημοσίευμα εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το blog. 
Είναι καλοδεχούμενες όλες οι δημοσιεύσεις που αναδεικνύουν τα προβλήματα της περιοχής μας.

Τώρα σχετικά με το δημοσίευμα σας για το θέμα των συχνών πλημμυρών στη διασταύρωση με τον Μύτικα, δεν είναι θέμα βλάβης.
Εκεί είναι η βαλβίδα αποσυμπίεσης του Δικτύου του Μύτικα. Όταν ανεβάζει πιέσεις άνω των 6 bar λειτουργεί ως βαλβίδα ασφαλείας προκειμένου να μην ανατιναχθεί το Δίκτυο από μεγάλες Μονάδες πίεσης, καθώς και για να αποφευχθούν  ζημιές στους θερμοσίφωνες, τα άλλα υδραυλικά των οικιών, στις μηχανές καφέ των καταστημάτων κ.λ.π.
Στην αναφορά σας για την επάρκεια του νερού στην Κανδήλα, το φαινόμενο της έλλειψης  παρουσιάστηκε κάποια απογεύματα του Ιουλίου, και αυτό οφείλετο:
  1.  Στη βλάβη της Γεώτρησης στου "Πετράκια".
  2.   Μετά την διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ για επισκευές στο δίκτυό της για μια ημέρα περίπου, άδειασαν οι δεξαμενές αφού δεν ανατροφοδοτούντο, με αποτέλεσμα να περάσει αέρας στο Δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί η ρύθμιση, διότι προέκυψαν εν τω μεταξύ και βλάβες στο αντλιοστάσιο, πήρε χρόνο μιάς εβδομάδας υπολειτουργώντας το Δίκτυο...
 Όπως θα γνωρίζετε τα δυο τελευταία χρόνια για 7 μήνες περίπου, τα χωριά Αρχοντοχώρι, Κανδήλα και Μύτικας υδροδοτούνται από τις πηγές της Άνω Κανδήλας. Αλλά το εμφιαλωμένο νερό και το βυτιοφόρο της "Κορπής" δεν σταματάει καθόλου. 

Στην αναφορά σας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κανδήλα: 
Oταν δραστηριοποιηθούν οι τοπικοί φορείς, οι φοιτητές, η νεολαία και ο πνευματικός κόσμος της Κανδήλας θα γίνονται και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και το Νομικό Πρόσωπο θα είναι συμπαραστάτης όπως είναι και στο Καρναβάλι. >>
                                                                                                       
                                                                                                                          Με εκτίμηση 
                                                                                                             Βασίλης Μουρκούσης
                                                                                                                  Αντιδήμαρχος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μόνο τα επώνυμα σχόλια θα δημοσιευτούν.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γαλούνη Ερωτόκριτου, για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ 
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Θέλω να απευθύνω τα πιο θερμά συγχαρητήρια, σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που πέτυχαν, μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, την είσοδό τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Οι κόποι, οι προσπάθειες και οι προσωπικές θυσίες των τελευταίων χρόνων δικαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.
Εύχομαι καλή δύναμη, πρόοδο στις σπουδές τους και καλή φοιτητική ζωή.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου

Γαλούνης Ερωτόκριτος

"Θαυμάζω σε, Γιάννη Κατωχωρίτη"!

Του Κωνσταντίνου Μακρυγεώργου
Συνταξιούχου Δάσκαλου

“Θαυμάζω σε, Γιάννη Κατωχωρίτη”!

    Θαυμάζω τα πουλιά που πετάνε στον αέρα και λημεριάζουν στα πιο ψηλά καταράχια!
   Θαυμάζω τούς αεροπόρους που καθημερινά διασχίζουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν δέος και υπερηφάνεια σ' όλους εμάς τούς πεζούς!
   Θαυμάζω τούς αστροναύτες που βλέπουν τόσο μικρό τον κόσμο απ' τα δυσθεώρητα ουράνια και κάνουν “πασαρέλα” και στις δυο πλευρές του φεγγαριού!
    Θαύμαζα όμως, εδώ και μερικά χρόνια και υπερθαυμάζω σήμερα το Γιάννη Κατωχωρίτη, του Δημητρίου και της Ελένης, από την Άνω Κανδήλα – Αλυζίας – Ξηρομέρου, που στις πανελλαδικές του 2016, εκτινάχθηκε στο πνευματικό διάστημα με τη φανταστική ταχύτητα των 19.394 μορίων.
                                                  Υψιπέτης και υψιπετής!
 Ηλίβατος ανέβηκε στο κορυφαίο βάθρο του θριάμβου - “Ασημένιος θριαμβευτής”!
 Δεύτερος επιτυχών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Υποκλίνομαι Γιάννη!..........
 Και πέτυχε τον άθλο τούτο, με την προσωπική του ρομφαία, που δεν είναι άλλο από τη δεινή του πνευματική ικανότητα, την έφεση προς μάθηση – μόρφωση και τον έρωτα προς την ανθρώπινη πνευματική καλλιέργεια.
  Και αυτά όλα, με έναν αδαμάντινο χαρακτήρα και μια λεπτή και ευγενική ψυχή.
   Οι γονείς του, τον στήριξαν όσο έπρεπε και μπράβο τους. Η νίκη όμως είναι του Γιάννη. Αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι δικοί του, να τον χαίρονται και να τον καμαρώνουν.
    Μετά την κατάκτηση της Ασημένιας αυτής θέσης, εμείς ελπίζουμε και ευχόμαστε,ο Γιάννης, να πορευθεί στη λεωφόρο που θα τον οδηγήσει σε μια ολόχρυση Πανεπιστημιακή έδρα. Τα δεδομένα αυτά μας λένε. 
      Με την ευκαιρία αυτή, πρέπει να συγχαρούμε και όλα τα παιδιά της Αλυζίας που πέτυχαν στις εξετάσεις, αλλά και όλα τ' άλλα, που σε μια άτυχη στιγμή βρέθηκαν έξω απ' το στόχο τους. Οι πόρτες δεν έκλεισαν και δεν θα κλείσουν ποτέ. Ας προχωρήσουν με θάρρος και αισιοδοξία.

Μπράβο Γιάννη!
Μας έκανες όλους υπερήφανους.

Σε παρακαλώ Γιάννη να παρακάμψεις τα λάθη μου και να κρατήσεις τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια.

Κανδήλα 25/08/2016

Τριήμερο αναρρίχησης στο αναρριχητικό πεδίο ''Βούλκος Καμηλαύκας - Μύτικα Αιτ/νίας''.

Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου και αναρριχητές από διάφορα μέρη θα βρίσκονται αυτό το τριήμερο στο Μύτικα και θα πραγματοποιούν αναβάσεις στο αναρριχητικό πεδίο ''Βούλκος Καμηλαύκας - Μύτικα Αιτ/νίας'' τις απογευματινές ώρες.
Επειδή έχουμε μιλήσει με τα παιδιά, καλό θα είναι η δημοτική αρχή του Δήμου Ξηρομέρου, μέσω του Νομικού Προσώπου να έρθει σε επαφή μαζί τους, ώστε να δημιουργήσει ένα χώρο - κιόσκι (ξύλινο) στο χώρο κάτω από το αναρριχητικό πεδίο, ώστε εκεί να μπορούν να κάθονται προετοιμάζοντας τον εξοπλισμό ανάβασης και να ξεκουράζονται.
Προσωπικά θεωρούμε την συγκεκριμένη δραστηριότητα μεγάλη προβολή για το τόπο μας, που πρέπει να τύχει στήριξης γιατί οι προοπτικές ανάπτυξης της είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να δημιουργήσει εδώ στον Μύτικα πόλο ανάπτυξης του τουρισμού μέσω αυτού του πολύ ενδιαφέροντος extrme sport της αναρρίχησης.
Πηγή: mytikaspress

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Αυγουστιάτικος ιστορικός περίπατος στην πανάρχαιη Αλυζία μας. Ξεναγός ο Μυτικιώτης Ιστορικός Συγγραφέας Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης.

Του κ. Νίκου Θωμά Νταή.

21 Αυγούστου 2016. Η Αλυζία μας είναι λουσμένη στο ασημένιο φως της πανσέληνου και στο προαύλιο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μύτικα, που έχτισε ο Χιώτης Δωρητής και Ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός, το πλήθος των Αλυζέων και οι τουρίστες με σιωπή και με ανοιχτό το στόμα ακούνε μέσα στην κατανυχτική Αυγουστιάτικη νύχτα μια βαθιά, γεμάτη συγκίνηση και θαυμασμό φωνή να τους λέει ότι πατάνε στα χώματα της Αρχαίας Αλυζίας!
Δεν είναι η φωνή ούτε του Βασιλιά της Αλυζίας Ικάριου, ούτε της γυναίκας του Βασίλισσας Πολυκάστης, ούτε των παιδιών τους Αλυζέα, Λευκάδιου, Ιφθίμης και Πηνελόπης, γυναίκας του Οδυσσέα, πορθητή της Τροίας και Βασίλισσας της Ιθάκης! Είναι η αρχαΐζουσα και βροντερή λαλιά του δικού μας Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη, που τους έχει ξεσηκώσει από τους τάφους τους από τα βάθη των αιώνων και μας καλούν σε μια ξενάγηση από τα Νεώρεια - Ναυπηγεία της Αρχαίας Αλυζίας, όπου μετά την Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ μεταξύ Οκταβιανού και Αντωνίου και Κλεοπάτρας, ήρθαν εδώ και επισκεύασαν τα πλοία τους και το τέμενος του Απόλλωνα και Ηρακλή στο σημερινό παραλιακό «ΒΟΥΛΚΟ» στο Μύτικα, στα Αρχαία λασπόλουτρα της Αρχαίας Αλυζίας, που επισκέπτονταν και ο Αρχαίος Ρωμαίος Φιλόσοφος, Πολιτικός και Ελληνιστής Κικέρων, στα Ανάκτορα του Βασιλιά Ικάριου στη σημερινή θέση του Ναού του Αγίου Ανδρέα στην Άνω Κανδήλα, που δέσποζε της αρχαίας πεδιάδας των Αλυζέων.
Στη θέση αυτή χτυπούσε η καρδιά των Αρχαίων Αλυζέων για εκατονταετηρίδες. Μας συνεχίζει στην Άνω και Κάτω Κανδήλα που αναπτύσσονταν η πόλη της Αλυζίας και έφτανε μέχρι τον σημερινό Αΐ Γιώργη με τρισμυρίους (30.000) κατοίκους, όπως αναφέρει και ο Κικέρων και που αποδυνάμωσε ο Ρωμαίος Οκταβιανός μεταφέροντας Αλυζέους, για να επανδρώσει τη Νικόπολη μετά την Ναυμαχία του Ακτίου.
Μας συνεχίζει στη σημερινή θέση «ΓΑΡΔΙ», όπου ήταν η Αλυζιακή Λαοσύναξη. Στην ίδια θέση ήταν και η Αλυζιακή Παλαίστρα, που λάμβανε χώρα η εκγύμναση των νέων και διδάσκονταν και το άθλημα του «Παγκρατίου», ένα Ακαρνανικό σκληρό αγώνισμα μεταξύ πυγμαχίας και πάλης (το σημερινό Tae Kwon Do), που όταν στην προσφώνησή μου προς τον Ολυμπιονίκη του αθλήματος αυτού Μιχαήλ Μουρούτσο, σε μια τιμητική εκδήλωση γι’ αυτόν, που πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Μύτικα, του ανέφερα ότι το αγώνισμα αυτό γεννήθηκε στην Παλαίστρα της Αρχαίας Αλυζίας, εισήχθη στα ΑΚΤΙΑ και μετέπειτα ο Λεύκαρος ο Ακαρνάν το εισήγαγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου Κριτής ήταν ο Μενέας ο Αλυζεύς, έμεινε με ανοιχτό το στόμα, όχι μόνο αυτός, αλλά και όλο το ακροατήριο.
Μετά οδηγηθήκαμε στο Κάστρο της Αρχαίας Αλυζίας, στο περίφημο «ΚΑΣΤΡΙ» Αρχοντοχωρίου, στο Ναό της Αρτέμιδος στη θέση «ΔΡΥΜΩΝΑΣ», που ήταν το Ασκληπιείο της περιοχής και φτάνουμε στην Παλαιοχριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όπου προ ετών έκανε ανασκαφές ο τότε Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βοκοτόπουλος και σήμερα Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, όπου ανεβρέθηκε και Σαρκοφάγος. Σχετικό άρθρο μου δημοσίευσε τότε πρωτοσέλιδο η Κυριακάτικη εφημερίδα των Αθηνών «ΤΟ ΒΗΜΑ» και δέχτηκα για τούτο και τις ευχαριστίες του.
Μια ομιλία - ξενάγηση, που θα ήθελε πολλές νύχτες να τελειώσει και όλοι είπαμε να μην τελείωνε ποτέ η νύχτα αυτή! Ήταν ένα άγγιγμα ψυχής! Ένα αναβάπτισμα στην Τοπική μας Ιστορία, που μας πλημμύρισε υπερηφάνεια!
Την Ιστορία του πανάρχαιου αυτού τόπου και το ένδοξο παρελθόν του όλοι πρέπει να γνωρίσουν, να μάθουν και να διδαχθούν, διότι λαός που αγνοεί την Ιστορία του δεν έχει μέλλον. Και την αληθινή Ιστορία της Αρχαίας Αλυζίας είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι, που θα μας την παρουσιάσει ο δικός μας άνθρωπος φιλίστορας Σπύρος Δημητρίου Ζαβογιάννης (Κατραβάς), που μόχθησε 50 χρόνια να την ερευνήσει, να μελετήσει και να την συγγράψει!
Η παρακαταθήκη του είναι ιερή και αθάνατη. Ο άθλος του αυτός θα στεφανωθεί με την έκδοση των βιβλίων του, που βρίσκεται σε καλό δρόμο και που θα κοσμούν τις βιβλιοθήκες των απανταχού Αλυζέων και όχι μόνο! Τα γραπτά μένουν (SCRIPTA MANEND), όπως λένε οι Λατίνοι.
Καληνύχτα Σπύρο…
Καληνύχτα Βασιλιά Ικάριε, Βασίλισσα Πολυκάστη, Λευκάδιε, Αλυζέα, Ιφθίμη, Πηνελόπη, Βασίλισσα της Ιθάκης, πιστή γυναίκα του Οδυσσέα, Βασιλιά της Ιθάκης και Πορθητή της Τροίας, αλλά και της δικής σου καρδιάς……..
Είστε όλοι στο νου και στην καρδιά μας! Συνυπάρχουμε όλοι στην ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΛΥΖΙΑ ΜΑΣ!

Μύτικας 22 Αυγούστου 2016
Νίκος Θ. Νταής
σ. Συμβολαιογράφος – Δημοσιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας του Ιταλικού Τύπου
(FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA).
 

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Γενικό Λύκειο Μύτικα. Τα ονόματα των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες εξετάσεις.


   Επιτυχόντες με το νέο σύστημα:







    Επιτυχόντες με το 10% του 2015
    Επιτυχόντες με το 10% του 2014

Η Κανδήλα γιόρτασε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. (ΦΩΤΟ)


Σήμερα στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.  
Το εκκλησάκι το οποίο ανεγέρθηκε από την οικογένεια του Γεωργίου Μούτου βρίσκεται στο κέντρο της κάτω Κανδήλας. Πλήθος κόσμου προσήλθε για να προσκυνήσει τον Άγιο μας και συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες. 
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε  ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε από την Κανδήλα δύο φορές κατα τη διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποίησε.
Να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Κοσμάς βοήθειά μας..!!
Δείτε παρακάτω πολλές φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία:

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Τελέσθηκε ο Εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά στην Κανδήλα.(ΦΩΤΟ)









Γιόρτασε η Παναγία η Πυργιώτισσα στην Κανδήλα

Εννιά μέρες πέρασαν από την Κοίμηση της Θεοτόκου, την οποία η Κανδήλα τίμησε στο ξωκκλήσι της Παναγίας της Παληοχωρίτισσας, στο Παλαιοχώρι και σήμερα γιορτάσαμε τα Εννιάμερα στο εκκλησάκι της Παναγίας της Πυργιώτισσας. Βρίσκεται βόρεια της Κάτω Κανδήλας και είναι χτισμένο πάνω στα αρχαία τείχη της Αλυζίας και συγκεκριμμένα σε Πύργο από τους πολλούς που υπήρχαν κατα μήκος των τειχών και θεωρείται ο κορυφαίος Πύργος. Γι' αυτό και λέγεται Πυργιώτισσα. Πολλοί Κανδηλιώτες περπάτησαν ανάμεσα στα σωζόμενα αρχαία τείχη για να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία, και να προσκυνήσουν στην Παναγία μας...
Δείτε παρακάτω πολλές φωτογραφίες από τη γιορτή:

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Πλημμύρα στη διασταύρωση Κανδήλας - Μύτικα και πάλι σήμερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντικρύζουμε αυτή την εικόνα στη διασταύρωση Κανδήλα-Μύτικας-Αστακός-Βόνιτσα. Tην είδαμε σήμερα το μεσημέρι πάλι.
Και αναρωτιόμαστε: Kανείς από τον Δήμο δεν έτυχε να περάσει από εκεί? Μήπως ήταν όλοι απασχολημένοι με την απογραφή σε έσοδα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ή κουράστηκαν από την ενασχόλησή τους σ΄αυτές και έφυγαν για διακοπές σε άλλα μέρη? 
Εάν περισσεύει τόσο νερό ώστε να το αφήνουμε να πλημμυρίζει τον οδικό μας άξονα, γιατί είχαν πρόβλημα τα χωριά και φέτος, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι σχεδόν τα τελευταία χρόνια, με συχνές διακοπές? Ιδίως στην Κανδήλα ήταν πολλά τα παράπονα γιά την διακοπή νερού κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες, γιατί κάποιοι αποφάσιζαν να κλείνουν τις βάνες για να συμβάλλουν στον τουρισμό στα παράλια ώστε να υπάρχει εκεί επάρκεια, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα χωριά. Κι αφού κανείς Πρόεδρος ή Σύλλογος από την Κανδήλα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση για πολιτιστικές εκδηλώσεις κάνοντας οικονομία φέτος στον Δήμο ας διαθέσουν κάποια λεφτά που ίσως περίσσεψαν για να λυθεί το πρόβλημα που επιμένει στο συγκεκριμμένο σημείο. Βέβαια δεν ήμαστε σε θέση να ξέρουμε το κόστος και αν ο Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει σ΄αυτό, απλά επισημαίνουμε το πρόβλημα θεωρώντας ότι είναι πιό σημαντικό από μια συναυλία και ένα φαγοπότι...
Δείτε τις σημερινές εικόνες :

Τι γίνεται με την υπόθεση νομιμοποίησης του βουλιαγμένου λιμανιού του Μύτικα; Η ενδιαφέρουσα πρόταση - λύση του συμπατριώτη μας Πολιτικού Μηχανικού κ. Γεωργίου Ν. Πουρνάρα.

Συμπληρώνονται αισίως 11 χρόνια από την απόφαση υπ' αριθμόν 978/2005 του ΣτΕ, με την οποία τελεσίδικα σταμάτησε η κατασκευή της μαρίνας τουριστικών σκαφών (επέκταση αλιευτικού καταφυγίου ήταν επισήμως το έργο) στο Μύτικα και σήμερα στην εν λόγω περιοχή έχει δημιουργηθεί μία πολύ άσχημη και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση.
Στο σήμερα, με την δική μας γνώση και με αυτά που ξέρουμε, βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχει υποβληθεί αίτηση για αδειοδότηση του αλιευτικού καταφυγίου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 226 του Ν. 4072/2012.
Σε αυτό το σημείο, επιβάλλεται από την δημοτική αρχή να δώσει ενημέρωση για το τόσο σοβαρό και ζωτικό αυτό θέμα που αφορά τον Μύτικα, γιατί πραγματικά βρισκόμαστε στο σκοτάδι.
  • Τι απέγινε αυτή η προσπάθεια νομιμοποίησης με βάση το άρθρο 226 του Ν. 4072/2012; Συνεχίζεται; Έχουμε κάποια εξέλιξη για την τύχη της ή ακόμη αναμένουμε;
  • Μήπως έχει γίνει κάποια νέα προσπάθεια από άλλο δρόμο;
  • Υπάρχουν ελπίδες επιτέλους να δούμε να ολοκληρώνεται αυτό το πολύπαθο έργο;
Όλα αυτά τα ρωτάμε γιατί δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν έρθει πρόστιμα για την συγκεκριμένη υπόθεση στο Δήμο Ξηρομέρου (λόγω μη εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ) και κάποιοι άλλοι μας ενημερώνουν ότι η προσπάθεια νομιμοποίησης, είναι μία χαμένη εκ των προτέρων υπόθεση.
Εμείς γινόμαστε δέκτες όλων αυτών των πληροφοριών και θέτουμε τα ερωτήματα που μας θέτει και ο κόσμος σε προφορικές συζητήσεις που έχουμε. Μία ενημέρωση λοιπόν εκ μέρους της δημοτικής αρχής, με σχετικό δελτίο τύπου απαιτείται.
Επίσης θα επαναφέρουμε στην δημόσια συζήτηση την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση - λύση του συμπατριώτη μας Πολιτικού Μηχανικού κ. Γιώργου Ν. Πουρνάρα, ακριβώς όπως κατατέθηκε από τον ίδιο, με δημόσια του τοποθέτηση (δείτε εδώ).
Δική μας γνώμη είναι ότι προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο Δήμος Ξηρομέρου και σας παραπέμπουμε σε εφαρμογή αυτής της λύσης στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, την οποία σας είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα (δείτε εδώ).
Αν εφαρμοστεί αυτή η προτεινόμενη λύση, πολύ γρήγορα θα αποκτήσουμε υποδομή φιλοξενίας τουριστικών σκαφών. Φανταστείτε τι ανάπτυξη θα γνωρίσει ο Μύτικας στον τομέα του ιστιοπλοϊκού τουρισμού, με μία μεγάλου μεγέθους λιμενολεκάνη στον πάνω Μύτικα, έτοιμη να δεχτεί μεγάλο αριθμό και κάθε είδους σκάφος.
Ακολουθεί αυτούσια η πρόταση του κ. Γιώργου Ν. Πουρνάρα.
«Να κατασκευασθεί στη Δυτική παραλία του ΜΥΤΙΚΑ τουριστικό αγκυροβόλιο (μαρίνα), με πλωτές εξέδρες, με κατεύθυνση την ανάπτυξη του θαλάσσιου (ιστιοπλοϊκού) τουρισμού και την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Το κόστος του έργου είναι μικρό λόγω της φύσης του (πλωτό), έχει ελάχιστη επιρροή στο περιβάλλον και με πλωτούς κυματοθραύστες που θα προστατεύεται το λιμάνι, θα προστατευθεί παράλληλα και όλο το παραλιακό Δυτικό μέτωπο του οικισμού από την καταστροφική μανία των κυματισμών του χειμώνα (ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 3). Κάθε επιμονή στην προσπάθεια συνέχισης κατασκευής της παράνομης επέκτασης του ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ είναι μάταιη και δεν πρόκειται να τελεσφορήσει».

Ανακοινώθηκαν τα νέα δρομολόγια για τον πανέμορφο Κάλαμο Λευκάδας.

Ενημερώνουμε ότι από 22 Αυγούστου μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2016 τα δρομολόγια για τον πανέμορφο Κάλαμο διαμορφώνονται ως εξής:

                                              ''ΙΩΑΝΝΑ''/''JOANNA''

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ/EVERY DAY.
ΩΡΑ/TIME 06:45.  ΤΑΞΙΔΙ/VOYAGE: ΚΑΛΑΜΟΣ - 07:10 ΕΠΙΣΚΟΠΗ - ΜΥΤΙΚΑΣ.
ΩΡΑ/TIME 11:00.  ΤΑΞΙΔΙ/VOYAGE: ΜΥΤΙΚΑΣ - ΚΑΛΑΜΟΣ..
ΩΡΑ/TIME 13:00.  ΤΑΞΙΔΙ/VOYAGE: ΚΑΛΑΜΟΣ -ΜΥΤΙΚΑΣ.
ΩΡΑ/TIME 14:15.  ΤΑΞΙΔΙ/VOYAGE: ΜΥΤΙΚΑΣ - 14:25 ΕΠΙΣΚΟΠΗ - ΚΑΛΑΜΟΣ.
ΩΡΑ/TIME 17:30.  ΤΑΞΙΔΙ/VOYAGE: ΚΑΛΑΜΟΣ - ΜΥΤΙΚΑΣ.***
ΩΡΑ/TIME 18:30.  ΤΑΞΙΔΙ/VOYAGE: ΜΥΤΙΚΑΣ - ΚΑΛΑΜΟΣ.

ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ/WEDNESDAY, FRIDAY, SUNDAY.
ΩΡΑ/TIME 17:30.  ΤΑΞΙΔΙ/VOYAGE: ΚΑΛΑΜΟΣ - 17:55 ΕΠΙΣΚΟΠΗ - ΜΥΤΙΚΑΣ.***
Οι τιμές του ατομικού εισιτηρίου είναι: Για τη διαδρομή Μύτικας - Κάλαμος 3.80 € και Μύτικας - Επισκοπή 0,80 €.
Εμείς προτείνουμε σε κάθε επισκέπτη του Μύτικα να μην παραλείψει να επισκεφτεί τα πανέμορφα γειτονικά νησιά μας Κάλαμο και Καστό. Πιστέψτε μας αξίζει...