Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΛΕΣΙΩΤΗ "ΣΤΑ ΓΡΕΚΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΟΥ"



 ΑΠΟ KATOUNA NEWS
Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μπελεσιώτηπου μας τα  παραχώρησε να τα ανεβάσουμε στο διαδίκτυο για να αναδείξουμε την περιοχή μας. 
Σήμερα παρουσιάζουμε ένα από τα καλύτερα, που θα έπρεπε να προβληθεί σε όλα τα σχολεία της περιοχής μας, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ "Στα Γρέκια του Βάτου" γυρισμένο στα Ακαρνανικά βουνά.
                                  
Οι κάτοικοί της, οι περήφανοι κουρευτάδες των Ακαρνανικών βουνών, γεννήθηκαν πριν τη Σελήνη κι ήταν κι΄αυτοί, απ΄το ισόθεο Πελασγικό γένος, παιδιά του Δία και της Νιόβης, που έφερε πάνω στα δασωμένα βουνά η μαύρη Γή, να γίνουν γένος των ανθρώπων
 Δεν κατακτήθηκαν ποτέ αυτοί οι ορεσίβιοι μακρυμάλληδες, οι γενναίοι στην ψυχή και το σώμα κουρευτάδες των Ακαρνανικώνβουνών, ούτε κι απ αυτούς τους Δωριείς, μιας και δεν έχουν καμιά σχέση με τα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία τους, καθώς μας λέει ο Γκλότς. (Γουστάβος, ερευνητής της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας)  Κι΄αργότερα, το 700 πχ, όταν οι Κορίνθιοι απλώθηκαν στους πρόποδες των Ακαρνανικών βουνών, κτίζοντας πόλεις και λιμάνια, όπως το Ανακτόριο, το Σόλιο και τη Λευκάδα, οι βουνίσιοι κουρήτες, τραβήχτηκαν πιο ψηλά, ζώντας όπως και πριν, τη δικιά τους ζωή. Έτσι, ριζωμένοι στα χνάρια, του τόπου και της παράδοσης, διατήρησαν ανόθευτα, τα ήθη και τα έθιμά τους.
 
Πάνω σ’ αυτά τα ψηλά οροπέδια των Ακαρνανικών βουνών, οι Κουρήτες,ξεκομμένοι θεληματικά απ’ τον πολιτισμό και δεμένοι στη Γή των πατέρων τους, νοιώθουν πιο πολύ μέσα τους το τραγούδι της Γής, που τους έφερε στη ζωή, και που τους ανήκει δικαιωματικά. 
 Τα χρόνια πέρασαν..... Ναοί αφιερωμένοι στον Ήλιο και τον Δία, γκρεμίστηκαν…...Ο χριστιανισμός, πήρε τ’ απομεινάρια αυτών των αρχαίων Ναών και τα κανε θεμέλια εκκλησιών..... Πήρε κι’ απ’ τα τραγούδια τους κάτι απ’ το μακρύ και κάτι απ’ το βραχύ,,, για να ταιριάσει τους τόνους και τα έκανε ψαλμωδίες,,, μα δεν μπόρεσε να βγάλει απ’ αυτούς τους ορεσίβιους, παλιά ήθη κι’ έθιμα, μιας άλλης εποχής, που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, σαν πάρει η άνοιξη κι΄ανθίσει ο σφαλαχτός και η αγράμπελη, αφήνουν τα χειμαδιά τους οι Κουρήτες κι’ ανηφορίζουν με τα κοπάδι τους, για τα ψηλά οροπέδια των Ακαρνανικών βουνών. 
 Εδώ, πάνω στο Βάτο, το Μπούμστο και τη Ψηλή Κορφή, χτίζουν τα γρέκια τους να ξεκαλοκαιριάσουν και ξαναζούν τη ζωή των προγόνων τους, κάνοντας θυσίες, στη μητέρα Γη και στο θεό Ήλιο.  Τα χρόνια περνούν και οι άνθρωποι φεύγουν. Η μαγεία της παράδοσης, μένει. Όσο ο άνθρωπος, θα βρίσκεται ριζωμένος σε τούτη εδώ τη Γή, θ’ ακούει
μέσα του, το τραγούδι της,,,, κι’ όσο οι αόρατες δυνάμεις, του ζωογόνου ήλιου, θα τον
ζεσταίνουν,,, αυτός, ο άνθρωπος, θα του χρωστά μια θυσία, στο λιόγερμα, για την ανατολή του.
 ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:




Γιώργος Μπελεσιώτης
www.giorgosbelesiotis.blogspot.gr
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ






Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς. (ΤΑΙΝΙΑ)

                         

Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης. Το αρχαίο θέατρο των Αλυζαίων.


Του κ. Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη.

Εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα.

Το αρχαίο θέατρο των Αλυζαίων, είναι μια ακόμα μελέτη για την αρχαία πόλη μας. Η πολύχρονη ενασχόλησή μας με την Αλυζία, μας παρέχει αυτό το δικαίωμα να δημιουργούμε κάθε φορά καινούργιες μελέτες. Νομίζουμε ότι το κεφάλαιο Αλυζία, "Αρχαία πόλη της Ακαρνανίας", που είναι η πρωταρχική τρίτομη μελέτη μας, δεν έχει τέλος, πάντα έρχονται στο φως νέα δεδομένα, μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ανεξάντλητη, πάντα κάτι θα μπορούμε να συμπληρώνουμε.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η μαθητική παρέλαση των Σχολείων της Κανδήλας. ( βίντεο & φωτογραφίες )

 1. Φωτο από την παρέλαση των μαθητών του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου Κανδήλας.





















                     2.   Βίντεο από την μαθητική παρέλαση των Σχολείων της Κανδήλας
                     

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Κανδήλα. (φωτο)



Με πολύ καλό καιρό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κανδήλα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου για την Επανάσταση των Ελλήνων της 25ης Μαρτίου 1821.
Το πρωί στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αστακού π. Ιερόθεο και τον εφημέριο Ευφρόσυνο Γρίβα. Επίσης η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την εκπρόσωπο του Γυμνασίου κ. Λιάπη Ειρήνη. 
Εν συνεχεία στο Μνημείο Ηρώων αφού εψάλλη η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσαν στεφάνια ο αντιδήμαρχος  Ξηρομέρου Βασίλειος Μουρκούσης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σπύρος Κράββαρης, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ο εκπρόσωπος από την Εθνική Αντίσταση καθώς και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, και μαθητές από το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο Κανδήλας. Αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και εψάλλη ο Εθνικός μας Ύμνος, στην κεντρική πλατεία του χωριού πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση...
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες...
Δείτε πολλές φωτογραφίες παρακάτω:

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Μύτικα (φωτογραφίες και βίντεο).


πηγή: mytikas press

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Μύτικα. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Λυκείου Μύτικα παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο του Μύτικα τιμώντας την επέτειο της Επανάστασης του 1821 ενάντια στον Τουρκικό ζυγό.
Νωρίτερα προηγήθηκε η καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο στον χώρο της Εκκλησίας, καθώς και στο μνημείο του αείμνηστου Στρατηγού Ιωάννη Θεοδ. Καραβία στον κάτω Μύτικα.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που παρέλασαν, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους.
Δείτε φωτογραφίες:

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Εθελοντική δεντροφύτευση από το Γυμνάσιο Κανδήλας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας στις 21-3-2016 και στο πλαίσιο του προγράμματος
Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΛΑΠΛΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Μπάτη Γεώργιο, το Γυμνάσιο Κανδήλας, με την αρωγή του Δασαρχείου Αμφιλοχίας, οργάνωσε εκδήλωση με σχετική παρουσίαση και εθελοντική δεντροφύτευση στον αύλειο χώρο.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Δασάρχη κ. Θεοχαρόπουλο Δημοσθένη, τον Δασολόγο κ. Γεωργούλα Γεώργιο, τον δασοφύλακα κ. Λεκατσά Παρασκευά και τα στελέχη κ. Σβολίμη Κωνσταντίνο και Μπιστιντζάνο Λεωνίδα.
Κατά την παρουσίαση έγινε προβολή βίντεο και διαφανειών από το υλικό του Δασαρχείου Αμφιλοχίας, με θέμα τις ωφέλειες του δάσους για τον άνθρωπο καθώς και τη σημασία της σωστής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων. Ο μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ώστε να σχηματίσουν μια σφαιρική αντίληψη της σημασίας του δάσους και κατ’επέκταση της φύσης. Στο τέλος της παρουσίασης διανεμήθηκε έντυπο υλικό που συνοψίζει τα θέματα της παρουσίασης.
Η εκδήλωση έκλεισε με δεντροφύτευση στον αύλειο χώρο του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά κατά ομάδες και με τις οδηγίες των υπαλλήλων του δασαρχείου φύτευσαν πενήντα (50) δέντρα - θάμνους (Αγγελικές, Βραχυκοίτωνες, Δάφνες, Ιβίσκους, Κυδώνιαστρα, Κουτσουπιές, Σφένδαμους, Τούγιες), τα οποία μας παραχώρησε το φυτώριο του Δασαρχείου Αγρινίου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δασαρχείο Αμφιλοχίας για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτής της πολύ όμορφης εκδήλωσης και ευελπιστούμε σε περαιτέρω συνεργασία για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων.